Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Conferinţă de încheiere a proiectului “Elaborarea Strategiei Guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, în perioada 2009-2013”

“Buna ziua, doamnelor si domnilor!

Strategia Guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM este un amplu proiect bazat pe o gandire politica si economica impresionanta. Veti regasi in manifestul acestui proiect aspecte legate de finantare, legislatie, dificultati de implementare, studiu despre birocratie si asa mai departe.

In opinia mea, cel mai important aspect cuprins in aceasta stategie este cel legat de politica promovata in contextul Strategiei Europa 2020 care prevede trei priorităţi: dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare; promovarea unei economii mai eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor şi promovarea unei economii cu o rată ridicată a ocupării forţei de muncă.

Prima directiva este cea mai importanta si costisitoare. De ce? Mai intai pentru ca am stabilit in mod categoric ca in Romania, IMM-urile au greutăţi în implementarea noilor tehnologii în absenţa cunosţinţelor necesare conducerii proceselor de schimbare organizaţională. Mai mult, ca sa citez mai departe din manifestul pus la dispozitia dvs, IMM-urile lucrează cu tehnologie învechită, iar în România IMM-urile sunt orientate pe domenii de activitate cu nivel tehnologic scăzut sau mediu, în afară de IMM-urile din zona high tech.

Aici, in acest domeniu al dezvoltarii unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare apare greutatea! Chiar de la inceput! Chiar din momentul expunerii ei in spatiul public! Cum o facem? Cum le aratam oamenilor ce inseamna o economie bazata pe cunoastere? Cum ii vom stimula sa gandeasca asa mai curand decat in a se orienta spre profituri imediate? Abilităţile reduse în domeniul managementului conduc inevitabil la decizia ca strategiile asa zis “eficiente” sunt cele axate pe reducerea costurilor şi nu pe creşterea productivităţii. In aceste conditii cum implementam un asemenea mod de gandire bazat pe cunoastere in sfera antreprenoriatului?

Ei bine, nu exista un instrument economic pentru asta! Ci este unul eminamente POLITIC! De ce? Pentru ca in noua anvergura mondiala, mijlocul de productie nu este pamantul, nici resursele. Ci cunoasterea! Alocarea de capital si munca nu mai sunt suficiente pentru o afacere rentabila! Nu trebuie sa va conving de asta, pentru ca se vede peste tot! Dar ce trebuie cu adevarat antreprenoriatului roman?! Doar doua lucruri: productivitate si inovatie! Ambele sunt atribute ale cunosterii! Fara ele suntem morti nu numai din punct de vedere economic, ci si social. Asta pentru ca schimbarile economice cauzate atat de prabusirea sistemelor de pana acum, a dat viata unor noi relatii sociale, unor noi paturi, unor noi oameni.

Europa si intreaga lume puternic industrializata se transforma. Ne-au aratat calea: cunoastere, productivitate, inovatie. Este un drum dificil pentru ca se axeaza mai mult pe o schimbare sociala decat pe modificarea unei strategii de atribuire a capitalului sau de generare de resurse materiale sau umane.

Este o schimbare fundamentala pentru ca necesita crearea unui nou tip de om: super specializat, deschis provocarilor tehnologice si productivitatii, individualizat prin propriile abilitati.

Din aceasta cauza este nevoie de vointa politica mai presus de orice cand vine vorba despre implementarea strategiei Guvernamentale pentru IMM-uri: pentru ca esenta strategiei este si va fi eficienta in masura in care realizam ca orice efort economic implementat pe vechile doctrine este sortit esecului.

In concluzie vreau sa multumesc expertilor, functionarilor din minister, oamenilor de afaceri si antreprenorilor, finantistilor si economistilor si nu in ultimul rand oamenilor politici, tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestei strategii care are drept epicentru, asa cum este si normal omul si dezvoltarea sa mai presus de sisteme economice sau manageriale.  Va multumesc!”

Advertisements

About rasvantoader2011
Director General al Directiei Generale Politici Industriale si Mediu de Afaceri Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: