Conferinţa „Mediafax Talks about SMEs” 15 februarie 2011

Discurs Gabriel Răsvan Toader

Director General al Directiei Generale Politici Industriale si Mediu de Afaceri

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Doamnelor şi domnilor,

Stimati invitati,

Când vine vorba despre IMM-uri, strategii, modele de implementare, fonduri de garantare, contragarantare, management, consultantă, networking, team building sau marketing si resurse umane, totul tinde să fie atât de specializat încât simpli oameni de afaceri din Romania se simt pierduti.

Principalul motiv pentru care oamenii de afaceri, spre beneficiul cărora ne întâlnim astăzi, aici, se simt ca într-un labirint este insuficienta armonizare a medului de afaceri european cu cel local din România, precum si insuficienta utilizarea si armonizare a bunelor practici existente în state membre ale Uniunii Europene pentru îmbunătătirea mediului de afaceri, cu cele deja existente la nivel national.

Un alt motiv este implicarea statului, a acestei entităti deloc profitabile, în reglementarea pietei si implicit a afacerilor.

Pentru a fi functională, orice teorie economică este compusa din trei vectori: monedă, decizie si inovatie. Care dintre cei 3 vectori pot fi la discretia unui antreprenor?  Deocamdată  niciunul!  Daca mai punem la socoteală valoarea

 

economiei românesti raportată la afacerile transnationale la nivel global, vedem că practic nici nu ne miscăm sau ne miscăm foarte greu, iar statele, adică acele entităti ale căror roluri în economii au condus, în functie de platforma sau vointa politică, la dezastru sau prosperitate, nu mai fac fată provocărilor de a găsi solutii potrivite pentru ca cetătenii să trăiască mai bine.

De aceea, în opinia mea de functionar al statului cu responsabilităti în domeniul promovării afacerilor spre prosperitatea IMM-urilor, singura valoare constantă a oricărei ecuatii care cuprinde termenul “IMM” este PIATA! Una dintre cele mai dramatice probleme legate de IMM-uri este asimilarea de către manageri a modului de afaceri european. Ca să nu mai vorbim de implementarea la nivel general a paradigmelor economice moderne.

Din nefericire nu există scurtături în acest proces. Cum nu au existat scurtături spre democratie, desi unii au vrut să ne facă să credem că putem avea ceva original bătând câmpii timp de 20 de ani.

Stim cum trebuie să facem, problema apare însă când trebuie să le spunem altora că NUMAI ASA ESTE BINE! Deci la ce se reduce totul? La ÎNCREDERE! Toată economia mondială, orice monedă, orice stat până la urmă, se bazează pe încredere! Cum o implementăm?! Ei bine, nu putem! Încrederea nu se implementează, ci doar se câstigă! În timp si numai prin relatii bilaterale si multilaterale corecte. Încrederea în afaceri nu se transmite ca răceala sau ca fondurile nerambursabile. Este un proces delicat care necesită, mai ales în această perioadă, un efort de vointă politică si ambitie natională.

De la Adam Smith la Pareto, de la Drucker la David Lloyd George toată lumea a socotit, împărtit, distribuit si taxat productivitatea natiunilor. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: cu cât o natiune produce mai mult, cu atât distribuirea veniturilor se face mai echitabil sau ar trebui să se facă mai echitabil. Cum aplici însă regulile de joc într-un mediu pe cât de sofisticat si de cosmopolit, pe atât de turbulent si imprevizibil, cum este cel actual al afacerilor?!

Sistemele, instrumentele si practicile sunt toate în formare! Dovadă si aceasta reuniune, care de câtiva ani a devenit o practică foarte utilă pentru dialog, comunicare si cooperare pentru faptul că aduce în acelasi spatiu pentru discutii, sectorul public, mediul de afaceri, precum si mediul asociativ!

Mai înainte de toate însă trebuie insistat pe acceptarea de către antreprenori a ideii că vechile afaceri nu mai sunt rentabile! Este o noua eră, cu noi reguli, cu alte sisteme si alt gen de parteneri. Iar primul lucru care trebuie confirmat pentru viitor este si cel mai important în afaceri: strângerea de mână! Chiar dacă uneori, acest gest este numai unul simbolic între o entitate abstractă si un om de afaceri!

Va multumesc si vă urez succes în schimbul de experiente si de idei constructive pentru întărirea si îmbunătătirea mediului de afaceri, în general si pentru IMM-uri, în special.”

Advertisements

About rasvantoader2011
Director General al Directiei Generale Politici Industriale si Mediu de Afaceri Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: